İnsanları Etkiniz Altına Almanın ve İkna Etmenin 10 Yolu

İletişim konusunda hiç bilginiz olmayabilir ve bu güne kadar araştırma ihtiyacı da  duymamış olabilirsiniz, birini etkilemede başarısız olabilirsiniz belki de bilinçsiz olarak ikna etmede oldukça başarılı biriydiniz. Ne olursanız olun şuan bu yazıyı okuyorsanız ikna etme ve etki altına alma konularında bir tık öteye geçeceğinizi aklınızın bir köşesine yazın.

Şimdi başlığımızda yer alan on maddeye bir göz atalım. Öncelikle güler yüzlü olmayı alışkanlık haline getirin. Çünkü araştırmacılar sinirli insanların karşısında güler yüzlü olmanın o kişiyi yumuşattığı konusunda hem fikir.

1.Karşı tarafın duygusal güvenliğini sağlamalısınız

İnsanlar güven vermeyenlere karşı sınır koyar ve kim olursa olsun uzak durur. O nedenle ilk yapmanız gereken güven vermektir ve sakın asılsız yani yalan söylemlerde bulunmayın. Çünkü insanlar yalan söylerken gerilir ve cümleleri toparlamada sıkıntı yaşarlar. Bilinçli ya da bilinçsiz karşınızda kim olursa olsun sizin yalan söylediğinizi sezer ve bu bir kez dahi gerçekleşse o kişiyi kaybettiniz demektir.

Etkiniz altına almak istediğiniz kişi bir müşteri, hoşlandığınız biri, aileniz ya da çok yakın bir arkadaşınız olabilir. Kim olursa olsun davranışlarınız ve sözleriniz tutarlı olmalıdır.

2. Baş rolü karşı tarafa verip, ihtiyacını anlamaya çalışın

Baskın taraf siz olmayın ve bırakın anlatsın. O anlatırken koşulsuz kalmayın tabi, onaylayın. “Eğer iletişim konusunda bilgi sahibi değilseniz Etkili ve iyi bir iletişim için 10 ipucu başlıklı yazımı okumanızı tavsiye ederim.” İhtiyacını anladığınızda bilin ki karşınızdaki kişi artık sizin yönlendirmelerinizle sizin etkinize girecektir. Çünkü onu sizin gibi anlayan birini daha bulmak çok zordur.

3. Değerli olduğunu hissettirin

Karşı tarafın güvenini kazandık ve ihtiyaçlarını anladık, şimdi ise onu bizim için değerli olduğuna inandırmalıyız. Bu aşamada saygı devreye giriyor. Söylediklerini dinleyin ve göz temasını kaybetmeyin. Tabi onay bekleyen cümlelerinde, mimiklerinizle ve sözcüklerinizle onu onayladığınızı gösterin. Karşımızdaki kişi küstah bile olsa saygıyı kaybetmeyeceğiz ve ona çay kahve ikramı yapacağız. Merak etmeyin kendini değerli hissettiğinde küstahlığından eser kalmayacaktır.

4. Güçlü olduğunu hissettirin

Bu üç maddeyi yerine getirdiyseniz karşınızdaki kişi size kendini açmaya başlayacaktır. Güçsüz olduğu yanlarını sezip, önce bu durumları ortaya çıkarın ve sonra ona destek verin. Yapabileceğini ve başarabileceğini ona anlatın. Ona başardığınız şeylerden bir kaç örnek verin ve başarılı olduğu şeyleri sezdirmeye çalışın. Bu sayede kendini size çok yakın hissedecektir. Çünkü insanlar başaramadıkları şeyleri kendilerinden bile gizlemeye çalışırlar. Farkında olmadan sizinle duygusal bir bağlantı kurmuş olan karşınızdaki kişi artık sizi yakın hissettiği insanlar kategorisine aldı ve onun için çok değerlisiniz. Ancak bu bilgileri suistimal etmemelisiniz.

5. Sevgi duygusunu ortaya çıkarın

Duygusal bağ kurulduktan sonra size anlatabileceklerine siz bile şaşıracaksınız. İfade edilen cümlelerin içinden sevgi duygusunu barındıranları cımbızla çekip, tekrar onun önüne sunun. Onun ne kadar sevgi dolu bir insan olduğunu gösterin ve sizinde aynı duyguları paylaştığınızı ona kanıtlayın. Duygularına gem vurmasına izin vermeyin ve her şeyi şeffaf bir hale getirin. Göreceksiniz ki çok daha kolay ikna olacaktır.

6. Hataları düzeltmeyin ve doğruya yönlendirin

Kişi yanlış şeyler yapmış olabilir. Hatta kabul edilmesi mümkün olmayan davranışlar da sergilemiş olabilir. Ancak ona öğüt vermeye ve yanlışını göstermeye çalışırsanız tüm çabalarınız boşa gidecektir. Zaten yaptığının yanlış olduğu bilincinde.  Sizin yapmanız gereken ona doğruyu sezdirmek ve her şeyin telafisi olduğuna inandırmak. Size kendini açtığı için onu pişman etmeyin. Eğer bunu yapamıyorsunuz karşınızdaki insanı etkiniz altına alabilmeniz ne yazık ki mümkün değildir.

7. Zaaflarını anlayın

Her insanın zayıf yanları vardır “benim filtre kahve :)”, bunları keşfettiğiniz an karşınızdaki kişiyi ikna etmek oldukça kolay bir hal alacaktır. Tabi bu zaafları çıkarlarımız için kullanmanın etik olmadığını düşünüyorum. O nedenle de bu başlık altında daha fazla bilgiye yer vermek istemiyorum.

8. pohpohlamayın ve empati kurdurun

Yapmamanız gereken şeylerden biri de etkiniz altına almak istediğiniz insanı pohpohlamak. Bu davranış sizi o kişiye karşı yapmacıklaştırır ve güveni zedeler. Davranışlarınızın sahte olduğunu düşündürür ve aranıza set örer.

Empatinin, ikna etmek istediğiniz kişiyi sizinle bütünleştireceğinden şüpheniz olmasın. Ancak bunu yaparken çok dikkatli olmalısınız. Zorlama ve ısrar olmamalı. “Düşünsene” diyerek, başlayan her cümle aslında karşınızdaki kişiye empati kurdurur. Tabi o konu üzerinde yalnız düşünmediği için ve sizin güdümünüzle hareket ettiği için aslında sizin istediğiniz kıvama gelir. Dikkat etmeniz gereken doğru yönlendirmedir.

9. Köklerine hitap edin

Aynı ülkede yaşayan, aynı şehirde yaşayan hatta aynı binada yaşayan insanlar bile çok farklı bir kültür biriktirirler. Etki altına almak istediğiniz bu insanın kültürünü beyninize kazımalısınız. Onun düşünceleriyle çatıştığınızda ve herhangi bir söylemde bulunmadan önce karşı tarafın ne düşüneceğini bilmeniz gerekir. Eğer onda var olan kültürle çatışırsanız sizden uzaklaşacak ve güvenini kaybedecektir. Kısaca onun düşüncelerine ters düşmeden çatışma konusunu kapatabilmeniz gerekiyor. Çok sık zaman geçirdiğiniz birini etkiniz altına almak istiyorsanız, sıradan davranışlarınızın da onun kültürüyle çatışmaması gerekiyor.

10. Zamansız aralıklarla geri dönüşler yapın

Artık kişiyi tanıyorsunuz ve kişi üzerindeki etkiniz çok yüksek. Bunu kaybetmek istemiyorsanız zamansız aralıklarla ve beklenmedik durumlara dair ona dönüşler yapın. Bu dönüşler sizin etkinizi hem güçlendirecek hem de sürekliliğini sağlayacaktır.

UYARI: Lütfen bu bilgileri kötü amaçlar için kullanmayınız.

İletişimde başarılı olan insanları, oldukça fazla satış yapan satış danışmanlarını, pdr uzmanlarını ve büyük şirketlerin pazarlama taktiklerini araştırarak yazdığım bu yazı umarım beklentilerinizi karşılar.

Yorum bırakın